Desenele animate și influența lor (II)

Desprinde-te de ce îți face rău!

Înainte de a evidenţia câteva idei principale şi de a trage câteva concluzii revin la exemplul de mai sus cu filmul şi vă mai pun o întrebare. Ce ai fi pierdut dacă nu ai fi văzut acel film cu prietenul tău? Puteai trăi şi fără să îl vezi? Puteai să faci şi alte lucruri mai frumoase şi mai bune decât atât? S-a meritat să îl vezi sau era mai bună o plimbare sau alte activităţi recreative? Vă las pe voi să gândiţi sincer…

Adesea oferim desene animate sau filmuleţe copiilor noştri şi uneori nici nu îi mai putem desprinde de ecrane… oare de ce… ce văd copii acolo?… cât de bine le face ceea ce văd? Noi nu putem contoriza acestea la ei… dar analizând exemplul de mai sus…„intrând în papucii lor” vom putea înţelege mai bine ce se petrece cu micuţii noştri şi ce putem face pentru ei.

  1. Oferind copiilor noştri desene animate sau filme nefiltrate copiii le iau drept „bune”. Ceea ce mă lăsa, „îmi recomandă” mama sau tata trebuie să fie bun. (la fel cum am făcut şi noi cu prietenul nostru). Prin urmare vor viziona ce li se permite fără a mai analiza sau filtra ceea ce văd acolo (şi nu uitaţi căci capacitatea lor de a judeca binele şi răul nu este încă fromată în totalitate), şi va pătrunde în minţea tot ce li se oferă de micile ecrane.
  2. Adulţi şi părinţi fiind, putem analiza şi oferi copiilor noştri lucruri predominant bune. Spun predominant pentru că şi noi suntem supuşi greşelii şi uneori putem avea erori în gândire. Intră în responsabilitatea noastră să îi îndrumăm pe copiii spre bine… pentru ca să le fie bine. Cred că nimeni nu doreşte rău pentru copilul său, însă uneori credem că putem face orice și să avem rezultate bune. Nu are cum să fie aşa… un măr întotdeauna va face mere şi un prun va face prune… deci ce semeni aceea culegi… Uneori am vrea ca să semănăm un măr şi să rodească ce vrem noi… aşa vrem noi… luna asta să face mere, la anul ar fi bine să face cireşe, în alt an să face nuci… se poate aşa ceva??? NU. Ce semeni aceea culegi… deci dacă doriţi binele copiilor voştri învăţaţi-i să facă binele şi vor primi bine.
  3. Ceea ce le oferă filmele şi desenele animate este un amalgam, o amestecătură de scene frumoase cu scene urâte (violenţa, groază, furie, minciună). De ce? Un principiu foarte simplu. Ce ziceţi dacă  vin în faţa voastră cu o intenţie rea, dea a vă lovi cu pumnul şi vă zic. „îţi dau un pumn în faţă” şi intenţionez să te lovesc… reacţia ta este să te aperi… eşti conştient că în faţa ta este un pericol şi te aperi, nu te vei lăsa lovit de mine, ba chiar poate vei fi primul care mă vei lovi. Dar dacă vin cu aceeaşi intenţie rea de a te lovi… dar vin încet până lângă tine, îţi spun câteva cuvinte în şoaptă, poate te mai şi mângâi de două ori şi apoi te lovesc puternic cu pumnul… Câte şanse ai ca să te păzeşti de mine? Cred că aş reuşi cu brio să îţi pricinuiesc o durere fără să ai timp să te gândeşti sau să te aperi.

Cam aşa stau lucrurile şi cu desenele animate sau filmele… prezintă puţin câte puţin scene plăcute până când copiii au garda jos şi apoi li se pregăteşte lovitura… dar e aşa de rapidă şi puternică cum nici nu vă gândiţi. Dar ştiţi ce e şi mai interesant??? Că după o lovitură iar vine o mângâiere, o şoaptă dulce, un timp de relaxare şi plăcere după care iar se pregăteşte o lovitură. Într-un fel aş putea să o numesc bătaie de joc” sau„tortura psihică” . Câţi dintre voi aţi dori să se poarte cineva aşa cu voi? Şi dacă nu doriţi asta pentru voi, de ce le „oferiţi”  astea copiilor?

  1. Copiii au prieteni, şi adesea punctul lor de reper se comută de la părinţi la prieteni. Asta înseamnă că vor fi influenţaţi şi vor asculta şi ”sfaturile „ prietenilor lor. Aşa facem şi noi… ne-am uitat la film pentru că părerea prietenului nostru este importantă şi a contat pentru noi. Asta ne face să ne dăm seama că va trebui să avem grijă şi la ce” recomandam” noi copiilor să vizioneze dar şi ce le recomandă prietenii lor.
    Şi acum că am înţeles puţin cum stau lucrurile cu ceea ce vizionează copiii la computer să ne gândim ce putem să facem (dacă nu am făcut încă până acum).
  2. Vizionaţi desenele animate sau filmele înainte de a le oferi copiilor, sau măcar împreună cu ei sau măcar nu îi lăsaţi supravegheaţi să vadă orice, oriunde şi oricând. Vă protejaţi astfel copiii de multă durere şi îi veţi putea creşte integri şi capabili să gândească.
  3. Dacă vedeţi ceva în neregulă la un film sau desene animate opriţi-le imediat şi nu vă certaţi cu copilul. Luaţi-l în braţe (dacă e mai mic) sau staţi împreună cu el şi explicaţi-i de ce aţi oprit desenele şi mai presus de orice… oferiţi-le altceva mai frumos în schimb. Ştiu veţi spune că e imposibil, însă din experienţa vă spun că nu este imposibil dar e destul de greu. Cred însă că ar fi bine să o luaţi treptat, poate să începeţi să meditaţi mai mult la ce oferiţi copiilor voştri… este chiar cel mai ” bun bine” care li-l puteţi oferi sau este ceva şi ”mai bun decât atât„? Apoi să vă faceţi timp să căutaţi şi să oferiţi ceva mai bun decât atât? Casă mă explic… cel mai ” bun bine” este să le daţi voie la desene animate??? Sau să le oferiţi ceva mai bun, poate timpul vostru, vocea voastră (şi nu cea din desene) poate atenţia voastră, îmbrăţişările şi „alintările” voastre, oferiţi-le voi „scene plăcute” , nu lăsaţi aceasta în sarcina micului ecran.
  4. Vorbiţi cu copii despre tot ce îi interesează şi stârniţi-le curiozitatea spre lucruri noi care le pot face ei înşişi,  să descopere şi să se bucure de ceea ce fac ei nu de ceea ce văd făcut de alţii.
  5. Adesea gândim că dacă un copil nu se uită la desene animate, la filme sau la jocuri este încorsetat şi controlat de părinţi,  „nu este lăsat să experimenteze ce vrea”, este limitat, va fi neştiutor şi prost că nu este la curent cu ultimele desene animate, ultimele jocuri, ultimele filme, copii râd de el… OARE??? Va fi așa dacă permitem să fie aşa… Dar ia amintiţi-vă ce vă întrebam mai sus… Ce ai fi pierdut dacă nu te uitai la acel film care nu ţi-a făcut bine? Ai fi putut face altceva mai bun decât atât? Ceilalţi pot spune despre copilul nostru cele de mai sus, dacă chiar este aşa, dar atât timp cât noi oferim copilului nostru explicaţii, şi îi oferim altceva mai bun decât atât, copilul nu este prost că nu ştie ce ştiu toţi, ci este mai deştept că ştie ce alţii nu ştiu, este mai responsabil și face ceva cu mâinile lui şi  nu priveaște doar la ce fac alţii, poate să gândească ce e bine pentru el şi ce nu este bine, poate alege între acel film dăunător sau să facă ceva mai bun decât atât.

Da… dacă vrem ca un măr să apară din senin şi să facă şi mere… nu se va întâmpla… vom fi dezamăgiţi şi catalogat drept prosti şi asta pe bună dreptate… dar dacă semeni un măr şi în îl îngrijeşti va rodi un rod frumos.

Nu vă temeţi de ce spun ceilalţi…

oricum vor spune multe… dacă veţi lăsa copiii la desene, vor spune că sunt lăsaţi de capul lor, dacă nu îi lăsaţi vor spune că îi controlaţi prea mult. Până la urmă voi şi copiii veţi gusta din roade… ei doar privi de la distanţă şi îşi vor da cu părerea, care oricum nu mai poate schimba rodul la vremea coacerii.

Fiţi responsabili şi munciţi să aveţi roade frumoase.

Faceţi-i şi pe copii responsabili. Spuneam mai sus, dacă vedeţi ceva rău la ce se uită copilul opriţi imediat şi daţi explicaţii copilului. Nu veţi fi totdeauna cu copilul, el va creşte mare şi va trebui să decidă singur ce priveşte şi ce nu. Dar cum va putea să facă asta dacă fie îi este permis totul, că na… să se călească şi el” fie este controlat că în „serviciile secrete”… ??? Copilul poate înţelege multe dacă i se oferă explicaţii şi credeţi-mă sunt mult mai deştepţi şi mai inteligenţi decât credem noi. Uneori ei nu înţeleg pentru că nu li se oferă explicaţii, nu pentru că nu au capacitatea să înţeleagă.

Ce semănaţi veţi culege toată viaţa.

Repet acest principiu pentru că îl trăim în fiecare clipă şi nu vom putea, cât vom trăi să ne desprindem de el oricât de deştepţi sau de „şmecheri” am fi.

Deci, ce semănăm în viaţa copiilor noştri va rodi toată viaţa lor.

Desenele animate și influența lor (II)Aşa că mare grijă. Unii veţi spune că nu este adevărat… că alţii fac numai rău şi primesc bine… dar vom analiza aceasta în altă scriere şi veţi înţelege că nu este aşa… nu pentru că o spun eu ci pentru că principiile implementate de Creatorul Universului nu se schimbă.

Ştiu că puţei semăna lucruri frumoase în viaţa copiilor voştri şi mai ştiu că nici un părinte nu vrea să ofere lucruri rele copiilor lui. Dar se întâmplă așa adesea din neştiinţă sau pentru că unii cred că pot sădi un măr şi să culeagă prune, sau alţii cred că dacă nu seamănă nimic vor creşte oricum mere… nu,  vor creşte buruieni şi spini (aceştia cresc fără să fie plantaţi). Alţii cred că efortul nu li se adresează, că alţii (profesorii, bunicii, educatorii) ar trebui să facă ceva şi nu ei.

Însă acum că ştiţi că efortul şi roadele vă aparţin cred că veţi găsi puterea şi înţelepciunea să gândiţi şi să căutaţi, să selectaţi ce doriţi să semănaţi şi să culeagă copilul în viaţă. Cred că toţi doriţi binele de aceea, FACEŢI BINELE!

Nu sunt comentarii deocamdată

Comentarii?