Inconștient sau conștient? Intenționat sau neintenționat? (I)

Iată că a venit şi vremea mult aşteptată când copiii au intrat în vacanţă şi ce aşteaptă copiii cel mai mult în vacanţă decât să se joace. Dar ce se joacă copiii în ziua de astăzi? Mai demult copiii se adunau “în cete” şi explorau lumea jocului şi a prieteniei, astăzi marea majoritate a copiilor stau singuri sau cu fraţii lor în casă şi se joacă jocuri pe calculator. Probabil cei mai mulţi ştiţi ce înseamnă să te joci. Practic, copiii învaţă prin joacă, ei explorează lumea şi o cunosc în felul lor prima dată prin joacă. Gândiţi-vă la dvs ce aţi învăţat prin joacă…? sunt sigură că foarte multe lucruri care erau joacă când aţi fost mici, vi le amintiţi şi astăzi şi vă daţi seama că v-au învăţat multe lucruri. Jocul de-a ascunselea, te învaţă cum să fii atent şi să te faci nevăzut că mai apoi să îi surprinzi pe ceilalţi, îţi dezvoltă atenţia şi strategii de protejare proprie, curajul de a pătrunde în locuri cât mai ascunse deşi necunoscute, curajul de a explora lumea. Şotron dezvoltă echilibrul, şi inteligenta, atenţia să nu calci liniile şi multe alte jocuri, dacă vă gândiţi bine, vă daţi seama cât de frumoase erau şi că v-au fost un îndrumător pentru viaţa de adult.

Ne aplecăm însă puţin asupra timpului de joacă al copiilor din timpul prezent.

Copiii se joacă pe calculator. Ce credeţi că învaţă şi explorează copii la jocurile pe computer? Desigur părerile sunt împărţite şi unii poate vor spune “depinde ce se joacă pe calculator” iar alţii spun că joaca pe calculator le dezvoltă abilităţile de tastare la calculator şi îi ajută să înveţe mai repede calculatorul.

Ei bine aş vrea să vă mai prezint şi un alt punct de vedere bazat, aşa cum spunem mai devreme, pe argumentul:  “copiii explorează şi învaţă despre lume prin joc”. Pentru ca un joc să dezvolte şi să stimuleze un copil trebuie să îndeplinească câteva condiţii:

  • mai întâi jocul trebuie să fie adecvat vârstei copilului,
  • să îi stimuleze creativitatea şi inteligenţa,
  • şi ca să aibă cel mai mare randament să fie iniţiat de el sau de alţi copii de vârsta sa.

Deci dacă ne gândim bine ajungem la concluzia că fiecare joc îl învaţă ceva pe copil. Dar haideţi să ne gândim ce îi învaţă în realitate jocurile pe calculator pe copii? Unii mai rezervaţi poate vor spune: “nimic” pur şi simplu pierd şi ei timpul la computer că se plictisesc. Oare aşa să fie? Dacă un joc îl învaţă ceva pe copil, ce îl învaţă jocurile pe calculator. Haideţi să analizăm în continuare.

  1. Inconstient sau constient? Intentionat sau neintentionat? (I)Multe jocurii sunt cu împuşcături, cu bătăi şi în învaţă pe copii să ucidă, să împuşte, să distrugă tot ce le iese în cale.
  2. În alte jocurii, care multora le par inofensive este un personaj care trebuie să alerge cât mai repede şi să culeagă cât mai mulţi bani sau aur, sau alte premii ce le ies în cale. Dar cum este realitatea? Alergi pe drum şi întâlneşti în cale mulţi bani îi iei şi îi pui în buzunar? Vedeţi cum aceste jocuri le distorsionează gândirea copiilor încă de mici, iar ei fiindcă învaţă prin joc despre lumea reală aşa se vor aştepta să fie şi când vor fi mari. Vor învăţa că trebuie să alerge mult să strângă cât mai mult şi când au ceva bani să îi cheltuie să îşi cumpere tot ce vor. Aceste jocuri nu îi învaţă munca pe copii ci faptul că trebuie să alergi mult pentru bani şi avere iar când ai ceva să cheltui tot şi să începi iarăşi alergătura după alţi bani. Unde este atunci odihna, bucuria de a trăi, mulţumirea cu ce ai? Astfel de copii nu vor fi niciodată mulţumiţi cu ce au şi vor munci până îşi distrug sănătatea doar pentru bani, şi bani tot nu vor avea pentru că îi vor cheltui mereu.
  3. În alte jocuri trebuie să fugi mereu înainte şi mereu să ai grijă să nu apară diferite personaje sau pericole. Cum este viaţa în realitate? E adevărat că întâlneşti şi oameni mai puţin prietenoşi şi pericole, dar acestea sunt excepţii şi nu un mod de viaţă plin de pericole şi de oameni răi. În esenţă aceste jocuri îi învaţă pe copii teama, (uneori le e teamă să meargă noaptea până la poartă că se aşteptă să fie cineva după uşă), neîncrederea, le formează o percepţie greşită despre lume şi despre pericole ca fiind permanente şi unele de neînvins. Oare asta e realitatea? Asta trebuie să îi învăţăm noi adulţii pe copii?
  4. Unele sunt cu sporturi, fotbal, tenis, raliuri şi toate promovează competiţia uneori nedreaptă. Trebuie să ajungi primul la ţintă chiar dacă îi loveşti pe ceilalţi şi dacă nu eşti tu primul e foarte grav, nu ai primit nimic, eşti un nimeni. Oare aşa să fie? Trăieşte în viaţa numai cel care e pe locul 1? Sau şi noi ceilalţi avem meritul şi premiul nostru?
  5. În alte jocuri trebuie să construieşti, propria ta casă, fermă cu animale, propria ta persoană aşa cum îţi doreşti. Veţi spune că aici totul e perfect… Da e perfect în realitate, dar în jocul pe computer copii învăţă multe lucruri greşite despre lume şi animale, despre muncă şi odihnă. Pentru a realiza o casă în viaţă e nevoie de multă muncă şi bani iar copiii vor crede că atunci când vor ajunge mari din câteva lucruri vor crea repede o casă şi le vor avea pe toate. Aceste jocuri nu îi învaţă pe copii lucruri reale. Oare cine a construit o casa aşa peste noapte? Cine a avut tot ce a dorit fără muncă… poate că unii da… dar foarte rar… nu e o regulă ci o excepţie.

Poate că unii vor spune…” eee sunt doar copii… lasă-i să se joace ce vor…” da… lăsaţi-i să se joace ce vor dar nu jocuri care îi mint, care îi învaţă lucruri greşite şi nereale. Veţi spune că sunt mici… Şi da e adevărat… de aceea trebuie să avem mare grijă ce introducem în capul lor. Şi ca să fiu mai înţeleasă vă rog să vă gândiţi la un aspect din copilăria dvs. Gândiţi-vă pe unde vă jucaţi ascunselea cu alţi copii de la bloc sau din vecini, sau alte jocuri… poate că şi acum aţi merge plini de încredere şi cu acelaşi entuziasm să le exploraţi ca şi atunci. Ei, aşa va fi şi pentru copii dvs când vor fi mari… vor trăi aceleaşi sentimente şi experienţe ca acelea pe care le trăiesc acum în copilărie.

Nu uitaţi ce se învaţă în copilărie se învaţă pentru totdeauna, iar copiii învaţă prin jocuri. Dacă doriţi să aveţi copiii curajoşi, puternici, inteligenţi şi creativi, lăsaţi-i să exploreze lumea adevărată, oferiţi-le şansa de a trăi viaţa frumos şi palpitant în realitate şi nu îi intoxicaţi cu minciuni, ură şi violenţă. Lăsaţi-i să-şi trăiască copilăria inocent şi frumos în contact cu lumea reală şi nu cu o lume imaginară ireală şi plină de pericole.

Vă aştept în continuare să  vedem de unde vin toate aceste jocuri, care este scopul lor şi ce e bine, noi adulţii să facem pentru copii noştri..

Comentarii?